Na razpis za energetsko učinkovitost časnika Finance in Ministrstva za gospodarstvo je letos prispelo 17 prijav, kar je enako kot lani. V kategoriji projekt rabe obnovljivih virov energije je komisijo prepričal tudi projekt sončne elektrarne na strehah Logističnega centra družbe BTC.

Novost letošnjega natečaja Energetsko učinkovito podjetje je razdelitev kategorije energetsko učinkovito podjetje na dve podkategoriji (za velika podjetja ter za mala podjetja in ustanove). Komisija je izbrala deset finalistov po kategorijah:

  • Energetsko učinkovit projekt
  • Projekt rabe obnovljivih virov energije
  • Energetsko učinkovito manjše podjetje/ustanova
  • Energetsko učinkovito večje podjetje

Podobno kot lani bodo o zmagovalcu natečaja za energetsko učinkovito podjetje (v dveh podkategorijah: energetsko učinkovito večje podjetje in manjše podjetje/ustanova), projekt in projekt sonaravnega izkoriščanja obnovljivih virov energije odločili bralci spletnega portala Finance.

>> Glasovanje (do 07.04.2011)

Med finalisti sončna elektrarna BTC

V kategoriji projekt rabe obnovljivih virov energije je komisijo prepričal tudi projekt sončne elektrarne na strehah Logističnega centra družbe BTC. Sončna elektrarna moči 900 kilovatnih pikov se razprostira na 13 tisoč kvadratnih metrih površine, na leto pa naj bi proizvedla 967.500 kilovatnih ur energije.

Proizvodnja bo zadostovala za pokritje 2,5 odstotka skupnih potreb podjetja po energiji, če pa gledamo le Logistični center, na katerem je postavljena elektrarna, pa tako proizvedena energija pomeni dobrih 20 odstotkov letne porabe energije. Po oceninaj bi se naložba povrnila že v osmih letih in pol, letno pa naj bi prihranili za 483.750 kilogramov izpustov ogljikovega dioksida.

>>Več o sončni elektrarni