Kar 8500 kvadratnih metrov veliko površino na strehi soboškega BTC-ja bo prihodnji mesec pokrivala nova sončna elektrarna z nazivno močjo 550 kWp.

Slovenska poraba sončne energije na prebivalca po nedavnih raziskavah znaša dobrih 50 vatov pod evropskim povprečjem, navkljub slabši statistiki pa so se v zadnjih letih pokazali premiki v smeri pogostejše izrabe alternativnih virov, tudi v Pomurju. Streho murskosoboškega BTC-ja bo že to poletje pokrivala nova sončna elektrarna, ena izmed obsežnejših v Sloveniji.

Sončna elektrarna na 8.500 kvadratnih metrih

Po lanskoletni otvoritvi ene izmed največjih slovenskih sončnih elektrarn na ljubljanskem BTC-ju, se bodo v naslednjem mesecu dni uresničile besede predsednika uprave BTC-ja, Jožeta Mermala, o namestitvi tovrstnega sistema tudi na stavbo v Murski Soboti. Za lokacijo v pokrajini ob Muri so se odločili zaradi večjega števila sončnih dni. »Sončna elektrarna z zmogljivostjo 550 kWp se bo razprostirala na površini 8500 kvadratnih metrov,« je o novi pridobitvi pojasnil direktor BTC Murska Sobota, Mitja Horvat. Sistem bo z izkoriščanjem sončne energije v murskosobškem BTC-ju pričel prihodnji mesec, izvajalci pa so po besedah direktorja realizirali dobro polovico del.

Okolju prijaznejša, a dražja energija

Povrnitev naložbe z zmanjšanimi stroški električne energije pričakujejo v 11 do 12-ih letih, vodstvo BTC-ja pa si je v okviru večmilijonske naložbe kot ključni cilj zastavilo zmanjševanje vplivov na okolje in razbremenitev okolja ogljikovega dioksida. K uporabi okolju prijaznejše izrabe energije v zadnjih letih stremijo številne mednarodne organizacije, ki opozarjajo, da največje težave pri odločitvi glede izrabe sončne energije predstavljajo še vedno visoki stroški vzpostavitve solarnega sistema ter administrativne ovire.

Foto: sobotainfo.com