V okviru letošnje vseslovenske akcije Star papir za novo upanje 2014, ki nima le okoljevarstvenega namena, temveč tudi dobrodelnega, je v organizaciji Društva Ekologi brez meja in podjetja Dinos v soboto, 12. aprila 2014, v Ljubljani v BTC City, na prizorišču glavnega sponzorja akcije, potekal osrednji dogodek projekta Papirnati dan.

S projektom Star papir za novo upanje, ki bi ga šaljivo lahko poimenovali tudi Novo upanje za star papir, so organizatorji želeli sporočiti, da tudi za star papir obstaja neko novo upanje, saj ima papir svojo vrednost. Akcijo zbiranja starega papirja je podprla družba BTC, ki tudi na tak način v sklopu strateškega projekta Misija Zeleno sledi strategiji trajnostnega razvoja in krepi družbeno odgovornost. Logistično pa je projekt poleg podjetja Dinos z brezplačnim odvozom in razrezom papirja podprla tudi 3R iniciativa.

 

Namen osrednjega dogodka Papirnati dan pa je bil vizualni prikaz vrednosti starega papirja, zato se je na dogodku v Ljubljani v BTC City ves čas zbiral star papir, ki so ga kreativci in obiskovalci dogodka uporabili pri ustvarjanju različnih izdelkov iz starega papirja. Prvih 500 obiskovalcev, ki so prinesli vsaj 5 kg starega papirja, pa so za svoj trud za nagrado prejeli zvezek podjetja Vipap Videm. Osrednjo nit dogodka je predstavljalo izdelovanje velikega papirnate skulpture, ki je bila vidna iz ptičje perspektive. Industrijski oblikovalec Andraž Tarman je iz odpadnih plakatov in kartona oblikoval pisalno mizo s tiskalnikom, ki je za seboj puščal papirno sled – 3D napis. Papirnati 3D napis, ki je razkril zmagovalca natečaja, so z Andraževo pomočjo postavili obiskovalci in prostovoljci. Težko pričakovan trenutek je napočil ob 15. uri, ko so organizatorji projekta Star papir za novo upanje 2014 na odru slovesno razglasili zmagovalni predlog natečaja. Okvirna tema letošnjega natečaja je bila pomoč Sloveniji po veliki naravni nesreči, ki je februarja letos z žledolom in kasneje še s poplavami opustošila Slovenijo. Največ glasov je na javnem glasovanju prejel predlog Planinske zveze Slovenije, ki bo za odstranjevanje škode in nevarnosti na planinskih poteh prejela 40 % sredstev od zbranega papirja. Delo bodo izvajali markacisti Planinske zveze, ki so ustrezno usposobljeni v dogovoru z lastniki zemljišč. Svoje delo opravljajo prostovoljno, kljub temu pa na delovnih akcijah nastajajo stroški za nakup in vzdrževanje ustreznega orodja, varnostne opreme, potni stroški in stroški prehrane. Iskrene čestitke!

Andraž je poskrbel tudi za izdelavo posebnih papirnatih miz, ki so jih na dogodku uporabljali v sklopu kreativnih delavnic in drugih aktivnosti za vse starostne skupine. Z Nino Polak so obiskovalci izdelovali ogrlice iz perlic, ki so v celoti narejene iz starega papirja, predvsem iz rabljenih koledarjev in revij, oblikovalka Katarina Mrvar (Zvezdne podobe) je pokazala, kako se lahko iz starega papirja z malce domišljije ustvarijo zanimive skodelice za drobnarije, Nataša Brunec iz Ars Origami pa je navduševala z različnimi motivi spomladanskih cvetlic s pomočjo tehnike origami. Najmlajši obiskovalci dogodka so odkrivali skrivnosti Papirnatega mesta, za katerega je skrbela ekipa dijakov in dijakinj Gimnazije Ledina, skupaj z Otroškim centrom Beti in Cej pa so lahko v kotičku, ki je ponujal tudi varstvo otrok, izdelali posebna velikonočna darilca in se s papirnato športno-animacijsko zabavo tudi razmigali.

Na odru se je odvijal pester glasbeni program, ki ga je moderiral Andrej Težak – Tešky. Nastopili so Regina, Aynee, GIS Muzikaviva, Johnny’s band, Žvali in 5 letnih časov. Papirnatega dneva so se udeležili tudi nekateri ambasadorji dogodka in tako so imeli obiskovalci dogodka odlično priložnost za klepet ter druženje s telovadcem Mitjo Petkovškom in pevko Regino.

Papirnat dan tudi drugod po Sloveniji

Papirnati dan pa se ni odvijal le v Ljubljani. Na ta dan so imele poslovalnice podjetja Dinos med 7. in 18. uro po celi državi dan odprtih vrat z namenom dostave starega papirja vsem tistim, ki sicer papirja v času celotne akcije na druge lokacije zaradi različnih razlogov niso mogli dostaviti. Prav tako so lahko obiskovalci na ta dan na vodenih ogledih od blizu spoznali proces njihovega dela. V okviru prireditve ARTMAR No. 13 pa so organizatorji dogodka Zavod Artmar kljub spomladanskim vremenskim nevšečnostim s pomočjo obiskovalcev pod vodstvom Artmarovke Nine na Grajskem trgu v Mariboru izdelovali simbolična papirnata drevesa iz starega papirja. Pod okriljem Zveze prijateljev mladine pa so potekale tudi ustvarjalne delavnice iz starega papirja.