Pretekli vikend je slovenski ultra kolesar Marko Baloh, ki ga podpira tudi družba BTC,  nastopil na Svetovnem prvenstvu v 24-urnem kronometru v Borrego Springsu (ZDA). Na dirki, s katero se zaključuje tudi sezona za ultra kolesarje, se je zbralo skoraj 200 tekmovalcev iz 11 držav. Dirka je potekala s startom in ciljem v središču Borrego Springsa in traja 22,5 ur na 29 km dolgem krogu, v zadnji uri in pol pa tekmovalce preusmerijo na krajši krog dolžine 7,7 km.

Med tekmovalci je bil tudi petkratni zmagovalcev dirke RAAM, Avstrijec Cristoph Strasser, ki je dirko začel s silovitim tempom in za seboj pustil vso konkurenco. Marku pa je nekaj konkurentov sledilo, a so nato krog za krogom odpadali. Okoli polovice dirke je Marko Baloh prehitel konkurenta zmago v kategoriji Marka Gibonsa za en krog in si tako že zagotovil prvo mesto. Vseeno pa Marko ni popuščal, saj je imel pred seboj še en cilj – ponovno prevoziti več kot 800 km oz. 500milj. To mu je tudi uspelo, skupno je prevozil 828,3 km in postal letošnji svetovni prvak v 24-urnem kronometru v kategoriji 50–59 let. To je že četrto leto zapored, da je Marko Baloh prevozil več kot 500 milj na svetovnem prvenstvu, hkrati pa njegov šesti naslov svetovnega prvaka (2002, 2012, 2015-18). V absolutni konkurenci je zmagal favorit Christoph Strasser z neverjetnim rezultatom 912 km, Marko je bil v skup-ni razvrstitvi drugi, na tretjem mestu je končal Mark Gibson (ZDA) s 767,5 km.

Marko je po dirki povedal: “Svetovno prvenstvo v 24-urnem kronometru je bilo eden izmed glavnih ciljev sezone in vesel sem, da se je le-ta zaključila z zmago. Seveda sem si želel tudi zmage v absolutni konkurenci, ampak Strasser je trenutno enostavno nepremagljiv. Kljub temu sem izredno zadovoljen z zmago v kategoriji, predvsem pa s prevoženo razdaljo, saj sem eden izmed peščice ultra kolesarjev, ki na 24-urnih dirkah dosegam razdalje nad magično mejo 500 milj (800 km). Zdaj pa nekaj zasluženega počitka in potem pa začetek priprav na Dirko preko Amerike (RAAM), ki je glavni cilj sezone 2019.«

 

 

Marko Baloh zaključil sezono z zmago na SP v 24-urnem kronometru

Foto : Irma Baloh