Mesne specialitete Daria Cecchinija so svetovno znane, in sicer zaradi posebnega načina priprave mesa, ki temelji na trajnostnem pristopu, spoštovanju živali in narave. Odslej pa jih bo mogoče okušati tudi v Sloveniji, in sicer v restavraciji diVino v ljubljanskem BTC Cityju. V diVinu bodo vsako sredo zvečer tudi poskusili pričarati toskansko vzdušje, saj bodo uprizorili “Cecchini show”, s katerim je zaslovel ta gastronomski čarovnik iz majhnega toskanskega kraja Panzano.

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani številnim predstavnikom slovenskih in italijanskih medijev povedal Cecchini, njegove 45-letne izkušnje temeljijo na 200-letni družinski tradiciji mesarstva. Ta je osnovana na spoštovanju živali, zato slednjim zagotavlja veliko prostora za pašo, dobro hrano oz. nadstandardno vzrejo s popolnoma drugačnimi pristopi, kot veljajo za množično proizvodnjo. “Filozofija je preprosta, gre za umetnost mesarstva”, je poudaril. K dobremu okusu prispevajo tudi različni dodatki, prav tako lastne proizvodnje. Vse naravno in lokalno, kar je recept za uspeh, je dejal.

“Antica Macelleria Cecchini je majhno, družinsko podjetje, zato skrbno iščemo partnerje, ki morajo biti dobri in razumeti moje delo in filozofijo. Zato smo izbrali restavracijo diVino, s čigar ekipo delamo že eno leto, in sicer z namenom, da strankam ponudimo le najboljše”, je povedal Cecchini. Poudaril je, da se je po tehtnem premisleku odločil, “da bo diVino njegov dom v Sloveniji”. “Tu se počutim kot doma, Sloveniji pa prinašam sporočilo svoje družine, sporočilo prijateljskih odnosov do slovenskega naroda”, je dejal.

Vodja restavracije diVino Julija Krenker je poudarila, da si sodelovanje z enim največjih gastronomskih mojstrov na svetu štejejo v veliko čast. Franšiza, ki so jo pridobili kot edini v državi in regiji, jim omogoča pripravo Cecchinijevih izdelkov po metodi, ki jo je razvil sam. Gre za nov in inovativen pristop v svetovni gastronomiji, s katerim so se na izobraževanjih in praktičnih prikazih pod vodstvom Cecchinija in njegovih sodelavcev seznanili kuharji diVina. Sodelovanje s Cecchinijem je velika dodana vrednost ne le za našo restavracijo, ampak tudi za Slovenijo, ki na področju turizma z razlogom daje velik pomen svoji gastronomiji in želi postati evropska gastronomska točka.

Prav to, da bi Slovenijo predstavila kot vrhunsko kulinarično destinacijo, si že nekaj časa prizadeva Slovenska turistična organizacija (STO). Vodja raziskav STO Barbara Zmrzlikar je dejala, da je Slovenija odločitev o tem sprejela med prvimi v Evropi, in sicer leta 2006. To se je izkazalo za dobro potezo, saj smo poželi številne uspehe. Med drugim je Slovenija oktobra prejela naziv Evropska gastronomska regija 2021. Slovenska vizija na področju gastronomije je podobna, kot jo je navedel Cecchini. “Želimo ponuditi visokokakovostne sestavine, pridelane v lokalnem okolju, s spoštovanjem do narave, do tradicije, do vseh danosti, ki jih prinaša slovenska narava,” pravi Zmrzlikarjeva. Kako je možno to vse skupaj kombinirati, pa kaže sodelovanje med Cecchinijem in diVinom, kar je potrebno pozdraviti, je dejala predstavnica krovne slovenske turistične organizacije.

“Za doseganje ustrezne kakovosti, ki jo narekuje Cecchini, smo v diVinu imeli več sto ur izobraževanja in treninga. Zaposleni v diVinu smo Cecchinija obiskali tudi v njegovem rojstnem kraju,” pravi glavni chef diVina Matjaž Cotič. Ob tem je poudaril, da jih je mojster iz Panzana navdušil s svojo filozofijo pristopa k pripravi mesa. “Meso, ki ga pripravlja, je res izjemne kakovosti, pripravljeno s srcem, zato je tudi tako dobrega okusa,” je poudaril.

Kjer je dobra hrana, mora biti tudi dobro vino. Zato bomo v diVinu Cecchinijeve mojstrovine predstavljali skupaj z novim vinom Kleti Brda, poimenovanem po zadnjem lastniku gradu Dobrovo grofu Silveriu de Baguerju. Kot je  poudaril glavni enolog Kleti Darinko Ribolica, je bilo vino vedno del tradicije in del hrane. Z njihovim programom belih in rdečih vin De Baguer, ki je plod sodelovanja z nekdanjimi lastniki, pa želijo znova vstopiti na področje vin,  ki so odlična za dopolnitev gastronomiji. “V svoji filozofiji sodelovanja tradicije in modernega želimo s to znamko  vina oskrbovati le izbrane oz. najboljše restavracije, med katere sodi tudi diVino. Menimo, da je to vino primerno za kraje, kjer se najboljše je,” je poudaril.

Dario Cecchini in diVino

Foto : arhiv BTC