Včeraj so v ABC Hubu v ljubljanskem BTC Cityju odprli učilnico Digital School BTC City, ki na slovenski trg prinaša nov pristop k poučevanju mladih o napredni uporabi računalnika, programiranju, razvijanju logičnega mišljenja in spletni varnosti.

Programiranje je abeceda digitalne dobe in hkrati ena glavnih kompetenc, ki mladim omogoča vstop v digitalno prihodnost. Z mislijo na to je zaživel novi projekt – Digital School BTC City. Računalniški tečaji otroke in mladostnike od 7 do 15 let uvajajo v osnove programiranja in reševanja problemov, nadalje pa tudi v snovanje mobilnih aplikacij. Poseben poudarek je na razvijanju logičnega mišljenja in najnaprednejših pedagoških pristopih. Otroci se spoznajo tudi s pomenom digitalnega odtisa in varnostjo na spletu ter s problematiko medvrstniškega spletnega nasilja.

Od reševanja problemov do snovanja mobilnih aplikacij

Ustanovitelj Matija Torlak je ob otvoritvi dejal: »Veseli nas, da smo koncept lahko pripeljali tudi v Slovenijo. Po kar nekaj opravljenih tečajih pri nas ugotavljamo, da je med našimi otroci veliko zares talentiranih posameznikov, njihovi izdelki pogosto presenetijo tudi starše. Verjamemo, da gre za pomembno veščino in mladim jo želimo podati na intuitiven, zanimiv način tako, da se ob tem zabavajo in učijo hkrati.«

Dodaja, da je skrb staršev, da bodo otroci zaradi tečaja doma za računalnikom preživeli še več časa, odveč. Pristop Digital School otrokom namreč odsvetuje, da se s programiranjem ukvarjajo doma, saj vse delo opravijo na tečaju.
Na dogodku so se otroci srečali s prvo, uvodno uro, t.i. Hour of Code, ki jo priporočajo tudi Bill Gates, Mark Zuckerberg in drugi, ki jih navdihuje moč programiranja. Več o tem.

Digitalne kompetence so dobra popotnica za prihodnost

Učilnica v ABC Hubu je zaživela v partnerstvu z družbo BTC d.d. »V naši družbi, ki je odprta za globalne trende, skladno s strategijo razvoja 2020 že vrsto let svoje poslovanje usmerjamo v razvoj inovacij in tehnološko naprednih rešitev. Z načrtovanjem in izvajanjem inovativnih projektov uspešno izkoriščamo potenciale, ki jih prinaša digitalizacija. Verjamemo v moč in pomembnost digitalnih znanj ter podpiramo projekt, ki mlade opremi s kompetencami za učinkovito spoznavanje te nove, digitalizirane realnosti in vključevanje v njo na varen in strokoven način,« je ob tem dejal Miha Mermal, izvršni direktor za marketing in trajnostni razvoj, BTC d.d.

Matej Šošterič, direktor poslovanja za velika podjetja, Comtrade System Integration International, je predstavil vidik gospodarstva in povedal, da: »so taka izobraževanja pomembna dopolnitev izobraževanju otrok, ki se v šoli preredko srečajo s programiranjem in z drugimi računalniškimi znanji. Ta bodo zanje pomembna tudi, ko bodo čez leta vstopali na trg dela. Otroci tako dobijo priložnost odkriti svoj talent, saj potrebujejo mentorja, ki jim to znanje prenese. Skoraj vsako delovno mesto vključuje neke digitalne kompetence, tega pa bo v prihodnosti še več. Digitalna pismenost je zato že danes osnovno znanje – nekaj, kar mora znati vsak – in je tako podobna veščini vožnje kolesa ali avtomobila. Zato iniciativo, kot je ta, izredno pozdravljam.«
Vpis v Digital School poteka vse leto, tečaji pa so primerni tudi za otroke brez računalniškega predznanja.

Več informacij o terminih in vsebini tečajev je na voljo na spletni strani in Facebook profilu Digital School.

Več informacij:

Urška Jakša

E: urska.jaksa@msl.si, T: 01 23 43 518

 

 

Digital School BTC City

Foto : arhiv BTC