Med 21. in 30. junijem bodo v beloruskem Minsku druge Evropske igre, kjer se bo slovenska reprezentanca borila za odličja in proste kvote za Olimpijske igre v Tokiu v 13 športnih panogah. Organizatorji drugih Evropskih iger, ki bodo nasledile azerbajdžanski Baku iz leta 2015, so v znak letošnjega največjega evropskega tekmovanja, 3. maja v Rimu prižgali ”Baklo miru”, ki se je na svoji poti proti Minsku ustavila tudi v Ljubljani. V sredo, 8. maja, se je bakla ustavila v BTC City Ljubljana, kjer domuje tudi Olimpijski komite Slovenije (OKS).

Na zeleno teraso ob Kristalni palači sta Baklo miru prinesla Janez Škrabec, častni konzul Belorusije v Sloveniji, in telovadec Sašo Bertoncelj, ki je v Bakuju leta 2015 kot edini član slovenske reprezentance osvojil zlato kolajno. Na dogodku so predstavili tudi kandidate slovenske reprezentance za nastop na Evropskih igrah v Minsku. Kandidati – športniki za nastop na igrah so danes na seji Izvršnega odbora OKS postali tudi uradni člani reprezentance Slovenije El Minsk 2019. Reprezentanca bo skupaj s člani štela 109 ljudi, od katerih je kar 69 športnikov in športnic, ki nas bodo zastopali v 13 športnih panogah.

Veliko uspeha športnikom želi tudi družba BTC, ki je, sicer že dolgoletna podpornica OKS, z letošnjim letom postala veliki sponzor OKS za olimpijski ciklus Pjongčang 2018 – Peking 2022 in se s tem pridružila skupini največjih sponzorjev OKS. Na Evropskih igrah bodo slovenske barve zastopale tudi kolesarke ekipe BTC City Ljubljana, edine kolesarske ekipe, ki tekmuje v World Touru – Eugenia Bujak, ki se po poškodbi ponovno vrača na kolo, ter Urša Pintar in Urška Bavec. Za čim višje uvrstitve se bodo borili tudi vrhunski športniki, katerih osebni sponzor je družba BTC. V gimnastiki bomo lahko spremljali Tejo Belak, v judu pa Tino Trstenjak in Andraža Jereba.

Za dodatno popestritev dogodka so poskrbeli še pevski zbor OŠ Nove Jarše ter maskoti, lisjak Foksi in lisjak Lesik (uradna maskota Evropskih iger v Minsku).

 

Bakla Miru v BTC Cityju

Foto : Aleš Fevžer