ABC pospeševalnik je včeraj organiziral drugi Demo dan letošnjega leta, kjer so se tujim potencialnim investitorjem, podjetnikom in medijem predstavili najboljši startupi 8. in 9. generacije. Največji pospeševalnik v regiji je med 660 prijavljenimi podjetji za dve generaciji izbral 12 startupov, na Demo dnevu pa se je predstavilo najboljših devet iz sedmih držav. Vsa podjetja pa so šla skozi večkrat nagrajeni program.

Izbor devetih najboljših startupov, ki je nastal iz nabora kar 660 prijav, predstavlja mednarodne startupe, ki so svoje izdelke dokazali na trgu, ustvarili ponavljajoče se prihodke in že tekom izvajanja programa prejeli višje investicije. Nov pristop in zasnova izvedbe programa pri delu s startupi temelji na konkretnem delu s trgom, pridobivanju pilotnih projektov in sklepanju prvih poslovnih pogodb. Podjetja so bila ocenjena na osnovi ostrih kriterijev evaluacije vrednosti podjetja ter so skozi program pospeševanja in strokovnim očesom priznanih menedžerjev iz gospodarstva ter strokovnjakov izboljšali svoj poslovni model.

Ključni uspehi 8. in 9. generacije podjetij, ki so v fazi pospešene rasti in so zdaj pripravljena na nastop na trgu:

  • skupaj so pridobili več kot 1,1 milijona evrov investicij,
  • dogovorjeni so bili pilotni projekti,
  • organizirano je bilo več kot 60 poslovnih srečanj in prodajnih predstavitev pri znanih kupcih,
  • dobili so neposredno povezavo z inovacijskimi centri največjih partnerjev BTC, Triglav, Telekom, Petrol in EnaA.com,
  • tedensko so sodelovali z 20 najbolj priznanimi menedžerji iz gospodarstva.

Demo dan je dogodek, ki zagonskim podjetjem omogoča kapitalsko krepitev, razvoj in preboj na mednarodni trg. Hkrati pa investitorjem predstavlja priložnost za vlaganje sredstev v najbolj inovativna globalno usmerjena podjetja.

»Ponosni smo, da sta bili prav letošnji skupini zagonskih podjetji najbolj mednarodni doslej. Pridružili so se nam namreč startupi iz Koreje, Združenih držav Amerike, Hrvaške, Poljske, Italije, Rusije in tudi Slovenije. Vse rešitve imajo visok potencial za rast na globalnem trgu, kar je privlačno za vlagatelje in investicije,« je pojasnil Grega Potokar, vodja ABC pospeševalnika. »Čeprav je slovenski trg majhen, ABC-ju vsako leto uspe privabiti zagonska podjetja z vseh koncev sveta. Eden od glavnih razlogov predstavlja predvsem sodelovanje s strateškimi partnerji, kot so družba BTC, Triglav, Telekom, Petrol in EnaA.com, za kar smo jim seveda zelo hvaležni,« je še dodala Andreja Satran, programska direktorica v ABC pospeševalniku.

Na dogodku so svoje inovativne rešitve predstavili naslednji startupi: slovenski Chees Raiders in Sileo, ameriško-korejski Stratio, hrvaški Beyond Seen Screen, VeeMee, Red Sky, Transfer hero, Authland, italijanski Plus Advance.

Kratke predstavitve vseh startupov 8. in 9. generacije:

Chess Raiders, mobilna šahovska aplikacija, ki s svojo igričarsko vsebino naslavlja tako šolske otroke kot šahovske velemojstre. Uporabnikom ponuja priložnost igrati proti velemojstrom in dobiti povratne informacije s strani svetovnih šahovskih klubov. Ekipa vključuje dva šahovska velemojstra, in člana Outfit 7, prvega slovenskega “Unicorna”.

Sileo, italijansko-slovensko podjetje, ki proizvaja prvi solarni fotovoltaični strešnik stila “marsigliese”. Kombinacija visoke tehnologije v funkciji umetnosti oblikovanja prostora je namenjena najzahtevnejšim kupcem, ki znajo združevati visok življenjski standard, odnos do lepega in skrb za okolje. Velik interes so vzbudili pri arhitektih in varuhih kulturne dediščine.

Stratio prihaja na trg s kamero, ki “vidi” v notranjost in omogoča razpoznavo ustreznosti živil, sadja, čistosti vode, mleka ter ponaredkov zdravil, dragih alkoholnih pijač z enim samim posnetkov v nekaj sekundah. Široka možnost uporabe je že privabila nekaj sto kupcev iz laboratorijev, univerz in tudi državnih institucij ter vojske v ZDA in po svetu.

Beyond seen screen prihaja na trg z rešitvijo, ki omogoča na mobilni napravi prepoznavo video vsebin praktično do kadra natančno ter povezavo z osnovnimi podatki, dodatnimi vsebinami, aplikacijami ali promocijskimi sporočili. Marketinške agencije jih sprejemajo kot sveti gral video oglaševanja. Sami pa želijo precej več in prisegajo na hitro rast baze vključenih filmov in video vsebin, ki jo želijo ponuditi globalnemu trgu kot video različico Shazama.

Vee Mee, pametni sistem označevanja hrane je zasnovan tako, da zmanjša potrato hrane, do katere prihaja v logistiki. Platforma ponuja nove rešitve označevanja, embaliranja hrane in nudi detajlne informacije o izvoru. Vee Mee s svojo rešitvijo rešuje težave celotne logistike transporta hrane.

Red sky, strojna oprema za korenit dvig kakovosti slepih in slabovidnih. Sistem pomaga slepim pri navigaciji okoli hitro premikajočih se predmetov in po neravnem terenu. Potencial za rast je ogromen, trenutno pa sodelujejo s slovenskim centrom za slepe, IRIS, britansko organizacijo za slepe in slabovidne RNIB in singapurskim združenjem za slabovidne SAVH. Prejeli so tudi investicijo 200.000 dolarjev s strani največjega kapitalskega sklada za zdravstvo, singapurskega HealthXCapital.

Transfer hero omogoča podjetjem in agencijam velike prihranke pri rezervaciji specializiranih taksi prevozov z električnimi vozili z letališča in na letališče. Z očitno prednostjo pred konkurenco izredno hitro sklepajo nove pogodbe, tako z uporabniki kot taksi službami na letališčih širom Evrope. Prijazen navigacijski sistem, ki potnika vodi od letala do taksija, je le še dodatni bonus.

Authland je platforma, ki nudi informacije o majhnih turističnih destinacijah, omogoča hitro odkritje in rezervacijo edinstvenih gastronomskih izkušenj. Fokusira se na vinoteke, oljarne in majhne gastro ponudnike. Authland odpira nišo na trgu in se dogovarja z najuglednejšimi hrvaškimi hoteli.

Plus advance ponuja dinamičen sistem popustov pri B2B fakturiranju. Platforma je popolnoma avtomatizirana in že generira prihodke na stičišču maksimalnega ponujenega in prejetega popusta. Trenutno sodeluje z maloprodajnimi velikani italijanskega trga PAM in Coal.

Demo dan 8. in 9. generacije

Foto : Katja Kodba