V Kongresni dvorani Kristalne palače v BTC Cityju Ljubljana je bil 18. junija organiziran izjemen športno-poslovni dogodek, #gogitalk s slovensko NBA zvezdo Goranom Dragićem, na katerem je sodeloval tudi dr. Jure Leskovec, glavni znanstvenik na Pinterestu in profesor na Stanfordski univerzi. Dogodek je potekal je v okviru projekta SporTech Stars, katerega partnerica je tudi družba BTC.

V okviru projekta SporTech Stars, ki se mu je kot partnerica pridružila tudi družba BTC, so startupi v regijskem tekmovanju razvijali poslovno idejo, povezano s športom. Prvo nagrado so podelili na poslovno-športnem dogodku #gogitalk, pred začetkom katerega je udeležence nagovoril tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

Na pogovoru pred številno publiko sta Goran Dragić in dr. Jure Leskovec izpostavila velik pomen povezave tehnologije in športa in s svojimi iskrivimi komentarji večkrat sprožila prave salve smeha med številnimi udeleženci tega izjemnega dogodka.

Zmagovalca, ki ga poleg podpore ambasadorja projekta jeseni čaka še pot v ZDA, je razglasil Goran Dragić, prvo nagrado pa je prejela platforma PhysicAI, ki jo razvijajo Filip Koprivec, Blaž Oblak in Žane Ban. Namenjena je analizi in načrtovanju športnih treningov s pomočjo umetne inteligence.

Prodornost in izvirnosti mladih nagrajencev je razveselila tudi Miho Rakarja, direktorja BTC Cityja: »Ti trije nagrajenci so tudi mene navdušili, zato sem jim tudi dal svojo podporo. Res je, da so šele na začetku, toda njihova ideja je vrhunska in mislim da jim moramo vsi pomagati, tako člani komisije, ki jim že pomagamo, kot širša skupnost. S svojim programom merijo odzivnost, eksplozivnost igralcev, spremljajo veliko parametrov. Goran je takoj ugotovil, kako bi se to dalo to izkoristiti, je pa njihova aplikacija lahko zelo dobra tudi za vse, ki se amatersko ukvarjajo s športom. Zato mislim, da ima velik potencial. Verjamem, da jih čaka lepa prihodnost, samo naj delajo tako še naprej,«

PhysicAI trenerju, ekipi ali posamezniku omogoča spremljanje statistik treningov igralcev, njihove uspešnosti, napredka pri treningu in raznih odstopanj, na katera ga sistem opozarja, ter s tem močno doprinese k uspešnosti treninga. Nosilci projekta so prepričani, da je njihov pristop do uporabe umetne inteligence prava pot pri povezovanju tehnologije in športa.

V pogovoru je dr. Jure Leskovec izpostavil pomen eksperimentiranja, poguma in odprtosti pri iskanju novih rešitev in kritično ocenil tudi nekatere napake, ki jih delamo na »domačem terenu.«

»Veliko nam manjka tudi zato, ker si zelo radi zavezujemo mlinske kamne okoli nog in mislimo, da bomo igrali košarko. Če bi poskrbeli za nekaj pametnih zakonov, če bi bili tu malo pogumnejši, potem bi lahko dosegli veliko več. Ima pa Slovenija velik potencial, je majhna, toda zelo digitalna, govorimo jezike, vpeti smo v svetovne trende in bi lahko veliko bolj svobodno zadihali,« je opozoril dr. Jure Leskovec.

Gorana Dragića pa je pozitivno presenetil predvsem odziv na pobudo. »V to sem se vključil zato, da mladim omogočimo, da gradijo, da jih usmerimo na pravo pot, da uresničijo svoje sanje. Športniki in podjetniki, vsi imajo svoje sanje in ker sem povezan s športom, sem bil zelo počaščen in vesel nad vso podporo številnih ljudi, ki so se pridružili našemu projektu«, je dejal Goran Dragić.

Direktor BTC Cityja Miha Rakar je o govorcih strnil svoje vtise z besedami: »Presenetila me je predvsem iskrenost obeh, Gorana in Jureta. Še enkrat sta pokazala, da Slovenci sodimo v sam vrh športa in znanosti v svetu in da to tudi še premalo izkoriščamo. Mislim, da bi morali Slovenci bolj pogumno in usklajeno nastopati, ne samo v Sloveniji, pač pa tudi v tujini, ko smo v moštvu, smo namreč zelo dobri.«

Goran Dragić že šesto leto zapored napovedal tudi košarkarski kamp za otroke, ki ga bo letos nadgradil z dobrodelno akcijo – v sodelovanju z različnimi partnerji v vseslovenski akciji bo zbiral sredstva za prenovo košarkarskih igrišč v Sloveniji. Glavno vodilo akcije s sloganom #podamdaigram bo pripeljati različne starostne skupine na igrišča ter jim omogočiti več gibanja in skupinske aktivnosti.

M.I.

 

Poslovno-športni dogodek #gogitalk

Foto : Sportida