V soboto, 22. junija, je na Muzejski ploščadi na Metelkovi potekal že osmi Dan Japonske, ki ga organizirata Genki center in Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji. Na dogodku so se predstavila društva, skupine, organizacije, podjetja in posamezniki, ki se v Sloveniji ukvarjajo z dejavnostmi, povezanimi z Japonsko. Prireditev je podprla tudi družba BTC, v sklopu predavanj pa je bilo predstavljeno slovensko-japonsko partnerstvo pri konceptu »Družba 5.0«.

Prireditev Dan Japonske je največji festival japonske kulture v Sloveniji, zaradi bogatega in raznolikega programa pa je namenjena najširši množici. Na glavnem prizorišču, v Slovenski Kinoteki in v Slovenskem etnografskem muzeju so se obiskovalci lahko pobliže spoznali s tradicionalno in sodobno japonsko kulturo, ki se je predstavila skozi različne delavnice, predstavitve, predavanja, nastope, degustacije … Letos se je bilo mogoče poučiti o vzgoji bonsajev, izdelavi tradicionalnih soba rezancev, se preizkusiti v izdelavi ikeban, na kaligrafski delavnici, se naučiti nekaj japonskih besed in še mnogo več. Dolgčas ni bilo niti najmlajšim, ki so uživali v otroškem kotičku. Na več kot 50 stojnicah so se obiskovalci spoznavali še z okusi Japonske, saj so bile na pokušino na voljo različne japonske jed, ki so jih pripravili spretni japonski in slovenski kuharski mojstri.

Dogodek so popestrili glasbeni in plesni nastopi v tradicionalnem in sodobnem duhu, prikaz japonskih borilnih veščin, posebno pozornost pa je ponovno pritegnila ceremonija in sprevod s pravim japonskim prenosnim svetiščem Omikoshi, ki ga je več kot 10 nosačev ob spremljavi japonskih taiko bobnov in flavt neslo od Muzejske ploščadi do Prešernovega trga in nazaj.

V Slovenskem etnografskem muzeju so prostor dobila tudi različna predavanja, med katerimi je bilo tudi predavanje, ki sta ga zasnovala Julij Božič, izvršni direktor za inovacije in digitalizacijo poslovanja v družbi BTC ter Miran Skender, generalni sekretar Slovensko-japonskega poslovnega sveta. Predavanje je vodil Miran Skender, ob koncu pa se mu je pridružil še Nj. eksc. g. Masaharu Yoshida, veleposlanik Japonske v Sloveniji.

Miran Skender je v predavanju predstavil slovensko-japonsko partnerstvo pri konceptu Družba 5.0, japonske razvojne iniciative, katere cilj je ustvariti sobivanje med virtualnim in realnim svetom, uravnotežiti gospodarski razvoj in nasloviti izzive družbe ter ustvariti boljšo, superpametno in udobnejšo družbo z ljudmi v ospredju.

V predavanju je bil izpostavljen tudi BTC City kot koncept živega testnega okolja (t.i. »Living Lab«), ki partnerjem omogoča testno okolje za preizkušanje naprednih tehnologij. BTC City kot živo testno okolje namreč predstavlja idealen ekosistem, v katerem lahko japonski partnerje v osrčju Evrope strategijo Družbe 5.0 prilagajajo evropskemu okolju. S sodelovanjem pri pobudi Družba 5.0 tako družba BTC soustvarja pametno prihodnost, v kateri tehnologija ljudem bogati življenje.

 

Dan Japonske

Foto :