Družba Nomago, največji slovenski ponudnik mobilnosti in potovanj, in družba BTC, ki pod blagovno znamko BTC City upravlja eno največjih tovrstnih središč v Evropi, sta skupaj stopila v prihodnost električne mobilnosti. Družba Nomago je namreč prevzela upravljanje s krožnim potniškim prometom v BTC City Ljubljana, ki ga bo izvajala s popolnoma novim električnim avtobusom. Gre za prvi primer v Sloveniji, ko je bil v posebni linijski promet vključen električni avtobus.

»Najnovejši projekt z družbo BTC dokazuje, da je prihodnost v večjih slovenskih urbanih okoljih lahko tudi električna in zelena. Če želimo ohraniti naše okolje, moramo tudi pri razvoju naše vsakodnevne mobilnosti začeti razmišljati širše in izven ustaljenih okvirjev ter narediti prvi korak k temu cilju. Vpeljava prvega električnega avtobusa v Sloveniji je zato pomemben mejnik za širšo okolje, vendar obenem le kamenček v mozaiku naše prihodnje mobilnosti. Družba Nomago tudi po zaslugi takšnih projektov postaja referenčna točka zelene mobilnosti, dolgoročno pa želimo vozila, ki jih poganjajo alternativni viri energije, vpeljati tako v javni kot tudi v mednarodni potniški promet. Električne avtobuse smo doslej že uspešno testirali na mednarodni liniji Nova Gorica-Gorica in v Ljubečni pri Celju, mestni potniški promet v Celju poganjajo izključno vozila na zemeljski plin, v Velenju se dogovarjamo o vpeljavi vozil na vodik, do leta 2022 pa želimo električne avtobuse umestiti tudi v medkrajevni potniški promet,« je povedal mag. Sandi Brataševec, glavni izvršni direktor družbe Nomago.

»S partnerskim sodelovanjem z družbo Nomago smo postali prvo nakupovalno središče v Sloveniji z lastnim električnim avtobusom, s tem pa smo naredili nov pomemben korak pri razvoju naše trajnostne mobilnosti. Nov električni avtobus je okolju in ljudem bolj prijazen, saj ne povzroča negativnih emisij in hrupa. Družba BTC v okviru strategije trajnostnega razvoja in poslovnega stebra Misija: Zeleno velik pomen daje segmentu trajnostne mobilnosti. Na tem področju smo v preteklosti v sodelovanju s poslovnimi partnerji uresničili že veliko projektov, s katerimi zmanjšujemo negativne vplive prometa na okolje, skrbimo za večjo pretočnost prometa in varnosti za vse udeležence v prometu. Verjamem, da bo naše sodelovanje z družbo Nomago v prihodnje prineslo še nove priložnosti na področju trajnostne mobilnosti,« je povedal Miha Mermal, izvršni direktor za marketing in trajnostni razvoj v družbi BTC.

Prevozi potnikov v BTC City Ljubljana bodo brezplačni in bodo potekali vsak delavnik med 7. in 19. uro, po potrebi oziroma ob večjih dogodkih pa tudi med vikendi. Prevozi se bodo izvajali z električnim avtobusom Iveco Daily, ki ga v celoti poganja električna energija. Avtobus se bo polnil na več polnilnih mestih, ki so že vzpostavljena v BTC City Ljubljana in so ena izmed najbolj sodobnih v Sloveniji.

O skupini Nomago

Nomago je celovit ponudnik prevozov in potovanj, ki potnike dnevno vozi v 49 slovenskih mest, z njegovo pomočjo pa lahko stranke odpotujejo tudi v 195 držav po svetu. Nomago je s storitvijo Nomago InterCity prisoten v 7 državah in povezuje potnike z 31 mesti v Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Madžarskem, Slovaškem, Hrvaškem in v Sloveniji. V prvi vrsti si prizadeva vsakemu posamezniku ali skupini ponuditi popotniške storitve, ki so vedno pri roki, osebne in prijetne, ter prilagojene pričakovanjem sodobne digitalne družbe. Poleg osredotočenosti na stranke si Nomago prizadeva tudi za trajnostno skrb za okolje in je sopodpisnik projekta EDISON (Eco Driving Innovative Solutions and Networking) ter že danes svojo floto vozil širi izključno z vozili, skladnimi z EURO 5 in EURO 6 standardi, v teku pa so tudi projekti vključevanja električnih vozil.

Električni avtobus

Foto : Studio Bomba