Včeraj sta na Gallusovem nabrežju Jože Mermal, predsednik upravnega odbora družbe BTC, in Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, odkrila kip Ekvorne. Skulptura je darilo družbe BTC mestni občini Ljubljana v znak zahvale za večletno odlično sodelovanje.

Ekvorna je barjanska boginja, zavetnica Ljubljane in vode. Njeno podobo je leta 1958 ustvaril akademski slikar Frančišek Smerdu, odlivanje skulpture pa je omogočila njegova hči, akademska kiparka Mojca Smerdu.

Postavitev skulpture je donacija družbe BTC, ki letos obeležuje 65. obletnico. Ob svojem jubileju je v zahvalo za večletno izjemno in uspešno sodelovanje Mestni občini Ljubljana podarila skulpturo Ekvorna, ki je z umestitvijo na obrežje Ljubljanice obogatila tudi javni prostor prestolnice. Na odprtju je umetniško delo predstavila mag. Mateja Breščak, kustosinja Narodne galerije, skulpturo pa sta odkrila predsednik upravnega odbora družbe BTC Jože Mermal in župan MOL Zoran Janković.

Pobudo za postavitev kipa Ekvorne – boginje Ljubljane in Barja je Mestni občini Ljubljana že v letu, ko je Ljubljana nosila naziv zelena prestolnica Evrope 2016, posredoval Dušan Enova. Komisija za postavitev javnih spomenikov in obeležij v Mestni občini Ljubljana je njegov predlog podprla in evidentirala več lokacij postavitve. Kot simbol Ekvorne so člani komisije izbrali skulpturo ženskega akta avtorja Frančiška Smerduja in tako je v letošnjem letu skulptura dobila svoje mesto na Gallusovem nabrežju ob Akademiji za glasbo.

(foto: Nik Rovan)

 

Odkritje Ekvorne

Foto : Nik Rovan