Umetna inteligenca s svojo široko možnostjo uporabe, številnimi aplikacijami in inovativnimi rešitvami vse bolj lajša življenje posameznikom in podjetjem. V septembru lahko v ljubljanskem BTC Cityju v Digitalnem središču Slovenije (DSS) prisluhnete zanimivim temam s področja umetne inteligence. Svoja prizadevanja in napredne rešitve je na novinarski konferenci v organizaciji Digitalnega središča Slovenije predstavila tudi družba BTC.

V družbi BTC verjamemo, da so tehnologija in partnerska sodelovanja ključni pospeševalci razvoja, rasti in konkurenčnosti podjetij. Miha Mermal, izvršni direktor za področje marketinga in trajnostnega razvoja v družbi BTC, ob tem izpostavlja: »Družba BTC je aktivno vključena v napredne projekte za razvoj tehnoloških rešitev prihodnosti, tudi na področju umetne inteligence. V zadnjih letih v okviru poslovnega ekosistema BTC aktivno sodelujemo v razvojnih projektih na tem področju s partnerji, med katerimi sta primer podjetji Eligma in AV Living Lab, ki sta v BTC Cityju kot testnem okolju preizkušala svoje inovativne rešitve.«

Veliko potenciala za uporabo umetne inteligence vidimo pri kreiranju naprednih rešitev v logistiki, maloprodaji ter pri razvoju zagonskih podjetij. Na področju logistike lahko s pomočjo umetne inteligence izboljšamo upravljanje nabavnih verig in procesov. V trgovini na drobno umetna inteligenca lahko nudi močno podporo pri upravljanju vsebin in napovedovanju trendov. Prav tako v družbi BTC vidimo potencial v sodelovanju z zagonskimi podjetji, ki delujejo na področju razvoja in uporabe umetne inteligence. Rdeča nit vseh različnih področij uporabe umetne inteligence pa je, da BTC City Ljubljana nudi odličen poligon za njeno testiranje.

Svoj pogled na nove tehnologije in umetno inteligenco so na novinarski konferenci predstavili tudi drugi strokovnjaki: Marko Grobelnik, digitalni glasnik Slovenije, Peter Jenko, generalni direktor Direktorat za informacijsko družbo na Ministrstvu za javno upravo, Gregor Umek, vodja Sektorja za industrijo, spodbujanje inovativnosti in tehnologijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Katja Mohar Bastar, direktorica DIH Slovenije, in Mateja Jarc, vodja Sektorja za spodbujanje internacionalizacije pri SPIRIT Slovenija.

Družba BTC je skupaj s partnerji projekta Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, SPIRIT Slovenija in DIH Slovenija vzpostavila Digitalno središče Slovenije, ki v BTC Cityju Ljubljana poteka ob predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije vse do konca decembra 2021.

Novinarska konferenca v Digitalnem središču Slovenije

Foto : Žiga Intihar