Evropska komisija je 4. maja 2022 razglasila 5 projektov, izbranih na razpisu v vrednosti 25 milijonov evrov za podporo razvoju usmerjevalnih predstavitvenih projektov novega evropskega Bauhausa. Med njimi je tudi projekt DESIRE (Designing the Irresistible Circular Society), v katerem kot slovenska partnerja sodelujeta družba BTC in Center energetsko učinkovitih rešitev (CER).

V dvoletnem projektu DESIRE, katerega nosilec je danski partner Bloxhub sodelujejo partnerji iz petih različnih držav – Danska, Slovenija, Nizozemska, Italija in Latvija. Kot slovenska partnerja v projektu sodelujeta družba BTC in CER. Partnerji projekta se bomo soočili z glavnimi izzivi, s katerimi se spopadajo družbe in mesta: podnebne spremembe, izguba biotske raznovrstnosti in izčrpavanje virov. Projekt bo s svojimi trajnostnimi in inovativnimi rešitvami v smeri izboljševanja okolja in kvalitete bivanja podpiral misijo Evropske unije za dosego 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do 2030.

Novi evropski Bauhaus (NEB) je okoljski, gospodarski in kulturni projekt, katerega glavni cilj je združitev zasnove, trajnosti, vključenosti, cenovne dostopnosti in naložb, za lažje uresničevanje evropskega zelenega dogovora. Z izbranimi projekti bo NEB ustvarjal trajnostne, vključujoče in lepe prostore in lokacije v EU, pri čemer bo v zeleni prehod na lokalnem nivoju vključeval tudi državljane. Izbrani projekti bodo prejeli približno 5 milijonov evrov za implementacijo svojega načrta v kar 11 državah članicah EU ter v Turčiji in na Norveškem. Razvijali bodo rešitve na področju prenove stavb, krožnosti, umetnosti, kulturne dediščine, izobraževanja, pametnih mest ter obnove mest in podeželja.