Družba BTC je danes od Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS) v navzočnosti ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja pridobila frekvence za testiranje tehnologij 5G in izvajanje razvojno-raziskovalnih projektov na območju BTC Cityja Ljubljana.

V sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo in na pobudo Evropske komisije je AKOS v letu 2017 objavil slovensko 5G pobudo in pozval k prijavi projektov za testiranje in prihodnjo rabo tehnologije 5G. Na pobudo se je odzvala tudi družba BTC, ki s hčerinskim podjetjem AV Living Lab razvija ekosistem za testiranje povezanih in avtonomnih vozil na področju BTC Cityja Ljubljana.

»Slovenija je po uvajanju mobilne tehnologije pete generacije v samem evropskem vrhu. Zavedamo se namreč, da s sodobno informacijsko infrastrukturo pritegnemo najbolj inovativna podjetja, zato smo med prvimi omogočili podelitev frekvenc za testiranje omrežij 5G. Proizvajalci vozil tako že prepoznavajo Slovenijo kot okolje, primerno za razvoj. Na področju digitalizacije se tako iz sledilcev hitro prebijamo med ‘trend setterje’, zato tudi na področju 5G hitrih brezžičnih omrežij ne bomo čakali na standarde, ampak jih bomo aktivno sooblikovali,« je povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

BTC City Ljubljana s pridobitvijo frekvenčnih pasov (703-733 MHz, 758-788 MHz in 3410-3800 MHz), ki omogočajo testiranje naprav IoT in mobilnih tehnologij pete generacije nadgrajuje ekosistem za razvoj rešitev in tehnologij za samovozeča vozila AV Living Lab. Testne frekvence bodo omogočile demonstracijske in pilotske projekte z uporabo tehnologije 5G s poudarkom na testiranju samovozečih vozil, komunikaciji med vozili (V2V), s cestno infrastrukturo (V2I) in pešci ter kolesarji (V2P). Testiranje bo omogočeno tudi projektom s področja pametnega mesta, pametnega energetska omrežja, blockchain tehnologij in drugih.

»Pridobitev frekvenc za testiranje tehnologij 5G predstavlja odlično dopolnitev obstoječemu ekosistemu AV Living Lab, ki ga sestavlja infrastruktura in vsebine BTC Cityja Ljubljana, številni obiskovalci in partnerji,« je dejal Jože Mermal, predsednik Uprave družbe BTC.

»Testne frekvence bomo uporabili v okviru razvojno-raziskovalnih projektov, v katerih bomo preverjali priložnosti in izzive, ki jih prinaša tehnologija 5G – delovanje različnih servisov v urbanih središčih, komunikacijo vozil z drugimi vozili in napravami ter masivno uporabo naprav IoT,« je povedal dr. Radovan Sernec, direktor za inovacije in tehnologije v družbi AV Living Lab.

Frekvenčni pas 700 MHz je podeljen za obdobje do januarja 2019 in bo omogočil komunikacijo med napravami (M2M) in internet stvari (IoT), v pametnih javnih in zasebnih omrežjih, zlasti energetskih. Za te naprave je značilno, da pošiljajo manjše količine podatkov naenkrat, vendar kumulativno ustvarjajo velike količine prometa.

Frekvenčni pas 3,4 do 3,8 GHz je podeljen za obdobje do maja 2021 in se bo primarno uporabljal za mobilno celično tehnologijo in rešitve. Omogočal bo hitrosti vse do 10 Gbit na sekundo in nizke odzivne čase. Samovozeča vozila bodo tako instantno pridobivala informacije o dogajanju na cesti, delovala kot vedno povezan računalnik na kolesih, uporabniki pa bodo lahko gledali video vsebine na zahtevo v najvišji kakovosti.

Slovenija dejansko postaja zelena referenčna država v digitalni EU, saj ima odlično digitalno infrastrukturo ter pogoje za postavitev testnih pilotnih objektov ter omogočeno testiranje novih uporabniških primerov s področja 5G tehnologij, kar se tudi odraža v tem, da smo po mnenju Evropske komisije v letu 2017 deklarirani kot najhitreje rastoča digitalna družba v EU ter v letu 2018 pridobili še dve mesti na lestvici Digitalne transformacije.

 

Dodatne informacije

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

5G v BTC Cityju Ljubljana

Foto : BTC