V Kristalni palači v BTC Cityju Ljubljana je danes potekal forum z naslovom »Družba 5.0 v Sloveniji – naslednji korak«, ki sta ga pripravila Veleposlaništvo Japonske in Slovensko-japonski poslovni svet ob podpori družbe BTC. Na forumu so ugledni govorci iz obeh držav razpravljali o praktični uveljavitvi razvojnega koncepta Družba 5.0 v Sloveniji.

Družba 5.0 (angl. Society 5.0) je japonski razvojni koncept, katerega cilj je ustvariti sobivanje med virtualnim in realnim svetom, uravnotežiti gospodarski razvoj in nasloviti izzive družbe ter ustvariti boljšo, superpametno in udobnejšo družbo z ljudmi v ospredju. In prav implementacija tega koncepta v Sloveniji je bila rdeča nit foruma »Družba 5.0 v Sloveniji – naslednji korak«, ki so se ga udeležili predstavniki iz poslovnega in strokovnega sveta tako iz Japonske kot Slovenije. Pobuda namreč med drugim predstavlja tudi priložnost za poglobitev sodelovanja med državama na temeljnih področjih za Družbo 5.0, kot so robotika, energetika, mobilnost in umetna inteligenca.

Dogodek so s pozdravnimi nagovori otvorili dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, Nj. Eksc. g. Masaharu Yoshida, veleposlanik Japonske v Sloveniji, mag. Aleksander Mervar, direktor družbe ELES in predsednik Slovensko-japonskega poslovnega sveta, Jože Mermal, predsednik upravnega odbora družbe BTC in Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS.

Koichi Akaishi, podminister za inovacijsko politiko v sekretariatu kabineta vlade Japonske, je v osrednjem delu dogodka predstavil trenutno stanje koncepta Družba 5.0 v povezavi s pametnimi mesti: »Ko govorimo o Družbi 5.0 marsikdo vpraša, kje se le-ta nahaja. Vsekakor potrebujemo konkretno predstavo Družbe 5.0 in to je eden od razlogov, zakaj promoviramo pametna mesta. Namen pametnih mest je namreč reševanje različnih problematik v mestih in širše z uporabo naprednih tehnologij. Z uporabo koncepta pametnih mest ljudje lažje razumejo uvajanje novih tehnologij v resnični svet, zato je ta koncept zelo primeren za uresničitev Družbe 5.0.« Poudaril je tudi pomen globalnega zavezništva in sodelovanje Japonske, Slovenije ter celotne Evropske unije, ki lahko pripomore k trajnostnemu razvoju na tem območju.

Sledila je predstavitev predloga implementacije Družbe 5.0 v Sloveniji, ki ga je v osrednjem govoru predstavil dr. Yoshiaki Ichikawa, gostujoči profesor na japonskih univerzah v Tami in Tokiu ter predsednik Tehničnega pododbora ISO/TC 268/SC 1 ‘Infrastrukture pametnih skupnosti’. Izpostavil je, da je Slovenija pripravljena na vpeljavo Družbe 5.0 in dodal: »Implementacija Družbe 5.0 zahteva dvostranski pristop: Prvi bi zajemal spremembo predpisov; deregulacijo ali spremembo njihovega načina uveljavljanja z osredotočenosti na trenutni fizični prostor na osredotočenost na kibernetski prostor. Slednjega je veliko lažje uveljaviti na daljavo, če je kibernetski prostor živa kopija fizičnega prostora, prav tako pa lahko zniža stroške industrije in spodbuja poslovanje. Drugi pristop je pomoč in koordinacija pri novih izzivih poslovnih sektorjev. Pričakujem, da bodo mlada zagonska podjetja, ki razpolagajo z manj viri, a velikimi inovativnimi idejami, popolnoma izkoristila prednosti integracije kibernetskega in fizičnega prostora. Pri tem potrebujejo organizacijo, ki bo koordinirala poslovni ekosistem, s čimer bo njihovo sodelovanje z drugimi tehnološkimi ponudniki, investitorji in strankami precej olajšano.«

Na okrogli mizi so govorci Koichi Akaishi, podminister za inovacijsko politiko v sekretariatu kabineta vlade Japonske, dr. Yoshiaki Ichikawa, gostujoči profesor na japonskih univerzah v Tami in Tokiu ter predsednik Tehničnega pododbora ISO/TC 268/SC 1 ‘Infrastrukture pametnih skupnosti’, dr. Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani, Jernej Salecl, vodja Sektorja za industrijo, spodbujanje inovativnosti in tehnologijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo in mag. Damjan Kralj, glavni izvršni direktor v družbi BTC ter moderator Daniel Avdagič, direktor podjetja AV Living Lab, razpravljali o izzivih, ki jih prihodnost prinaša za Družbo 5.0. Osredotočili so se na uvajanje koncepta Družbe 5.0 v Sloveniji, in sicer na način, ki bi vključeval vse deležnike – državo, neprofitne organizacije in podjetja ter znanost in izobraževanje. Poleg pomena uvajanja novih tehnologij in umetne inteligence so poudarili tudi etična in demografska vprašanja. Udeleženci so sklenili, da je projekt Družbe 5.0 izvrstna priložnost za sodelovanje med japonskimi in slovenskimi partnerji, ki bi skupaj izvajali razvojno-raziskovalne projekte ter ustvarjali digitalne vsebine, pri katerih bodo vselej v ospredju ljudje.

Mag. Damjan Kralj, glavni izvršni direktor v družbi BTC, je izpostavil: »V družbi BTC smo ponosni, da lahko sodelujemo pri pobudi Družba 5.0 v Sloveniji, saj je ta v skladu s strategijo razvoja naše družbe. Sinergije vidimo predvsem na področjih, kot so uvajanje novih tehnologij, skrbno ravnanje z naravnimi viri in grajenja pametne prihodnosti, v kateri tehnologija ljudem bogati življenje. Družba BTC hkrati upravlja z idealnim ekosistemom, v katerem lahko japonski partnerji v osrčju Evrope preizkušajo strategije Družbe 5.0. Preko BTC Inovacijskega centra, v središču katerega je BTC City Living Lab, partnerjem namreč ponujamo preizkušanje naprednih idej v realnem okolju BTC Cityja Ljubljana. Inovacijski center pa hkrati združuje napredna tehnološka podjetja, ki razvijajo v in za človeka usmerjenega proizvode in storitve ter tako predstavljajo načine integracije koncepta Družba 5.0 v širše lokalno in mednarodno okolje.«

Dogodek »Družba 5.0 v Sloveniji – naslednji korak« je sicer nadaljevanje uspešnega februarskega dogodka Forum 5.0, na katerem so v Kristalni palači predstavili uspešne japonsko-slovenske projekte in koncept Družbe 5.0, ter oktobrskega bilateralnega gospodarskega foruma na Gospodarski zbornici Slovenije, na katerem se je srečalo prek sto slovenskih in japonskih gospodarstvenikov.

 

Dodatne informacije

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

 

Forum Družba 5.0 v Sloveniji - naslednji korak

Foto : ELES