Te dni mineva 20 let, odkar je bila decembra 2000 v BTC Cityju Ljubljana odigrana prva gledališka predstava Teatra komedija BTC. Z monodramo »Shirley Valentine« je Ljubljana postala bogatejša za še eno gledališče, družba BTC pa je pričela aktivno prispevati k razvoju gledališke dejavnosti v Sloveniji. Leta 2008 se je Teater komedija razvil v SiTi Teater BTC, v okviru katerega še danes na oder postavljajo številne predstave lastne produkcije in druge dogodke, v program pa uvrščajo tudi uspešnice drugih producentov.

8. decembra 2000 je v takrat prenovljeni dvorani Mercurius v BTC Cityju Ljubljana dramska igralka Polona Vetrih odigrala monodramo Willyja Russlla »Shirley Valentine« in tako otvorila gledališko dejavnost Teatra komedija BTC. Ob vstopu v novo tisočletje so namreč v družbi BTC želeli svoje področje delovanja širiti naprej od poslovnih-nakupovalnih vsebin in ponuditi svojim obiskovalcem možnost za povezovanje ob novih, kulturno bogatih družabnih dogodkih. Pod idejno zasnovo Jožeta Mermala, tedanjega predsednika uprave družbe BTC, Mitje Rotovnika, takratnega direktorja Cankarjevega doma, in Polone Vetrih, priznane dramske igralke ljubljanske Drame, je nastal Teater komedija BTC.

Ta je z leti z opravljanjem svojega poslanstva kulturnega ozaveščanja obiskovalcev BTC Cityja Ljubljana pridobival na ugledu in postal svojevrstna blagovna znamka. Gledališče je do leta 2008 vodila Polona Vetrih, ki je skrbela za umetniški koncept teatra. Tega je obiskoval širok krog gledalcev, saj so v njem nastopali mnogi odlični igralci, na odru pa so bila predstavljena vrhunska dela.

»Spominjam se, da sem septembra 1999 v pismu Mitji Rotovniku zapisal, da se veselim ljudi, ki bodo v BTC prišli zaradi kulture, veselim se teatra, komedije in igranja, ki bo razgibalo domišljijo in utrip BTC-ja ter razburjalo duhove. Iskreno sem verjel v projekt, pa vendar si takrat nisem mogle predstavljati, kakšno radost in plemenitenje duha bo prinesel teater v BTC City Ljubljana. Lastno gledališče je zagotovo naš največji doprinos h kulturnemu dogajanju, vsako leto z več kot 300 dogodki polepša večere številnim obiskovalcem. S svojim bogatim programom z odličnimi izvajalci je postal kulturni hram za vse generacije in verjamem, da bo navduševal in navdihoval tudi v prihodnje,« je ob obletnici gledališča izpostavil Jože Mermal, predsednik upravnega odbora družbe BTC.

Leta 2008 se je na pobudo Polone Vetrih začela nadgradnja gledališča. Iz Teatra komedija BTC se je razvil SiTi Teater BTC, ki ga od leta 2008 vodita Ana Kajzer in Uroš Fürst. Gledališče je pod novim imenom našlo nove izrazne načine, na oder prihajajo nove zvrsti od mjuziklov, dram, komedij, monodram, otroških predstav do glasbenih nastopov, s čimer se povečujeta obisk in priljubljenost.

SiTi Teater BTC je tako do konca leta 2020 pripravil 22 lastnih gledaliških produkcij in koprodukcij, med katerimi so uspešnice Fotr, Star fotr, Divjak, Tak Si, Mame in številne druge, več kot 2.200 izvedenih dogodkov na domačem odru ter več kot 1.300 gostovanj po Sloveniji in tudi v tujini.

Ana Kajzer, poslovna direktorica SiTi Teatra BTC, je izpostavila: »Sama pri ustanovitvi gledališča v dvorani Mercurius nisem bila prisotna, že iz fotografij pa je jasno, kakšen razvoj je gledališče v BTC-ju doživelo v dveh desetletjih. S kvalitetnim programom, ki ga je v času Teatra komedija vodila igralka Polona Vetrih, zadnjih dvanajst let pa ga ustvarja ekipa SiTi Teatra BTC, smo iz kongresne dvorane ustvarili gledališko in koncertno prizorišče, na odru katerega je stala večina najprepoznavnejših slovenskih gledaliških in glasbenih ustvarjalcev. Dvajset let zavzetega in usmerjenega dela je prineslo velik napredek v prepoznavnosti in obiskanosti gledališča. Zaupanje družbe BTC v našo vizijo in izkazana podpora sta omogočila, da smo uspeli vzpostaviti kulturni prostor, ki s stalnim programom zadovoljuje želje raznolikega občinstva in s tem bogati ponudbo BTC Cityja, Ljubljane in celotne Slovenije.«

Tudi v letu 2020, ko je morala dvorana SiTi Teatra BTC prvič zapreti svoja vrata, gledališče živi naprej. »Nova realnost« ni prinesla le omejitev, ampak tudi čudovito novo letno prizorišče SiTi Teater pod zvezdami. Ta je poleti 2020 gostil kar 20 predstav. Bilo je edino slovensko gledališče, ki je v času sproščenih ukrepov ponudilo redni gledališki in glasbeni program na svojem prizorišču na prostem.

Smele načrte ima SiTi Teater BTC tudi za sezono 2020/2021, med drugim so na pobudo Lada Bizovičarja pristopili k nastajanju spletne komedije Optimisti, v kateri bosta poleg Lada Bizovičarja nastopila še Janez Hočevar – Rifle in Goran Hrvaćanin – Gojko Ajkula. Z njo bodo v začetku prihodnjega leta ponudili novo interaktivno izkušnjo zabave, ki bo iz varnega zavetja domače televizije ali službenega računalnika dostopna najširši publiki.

Kultura ima sicer v družbi BTC od nekdaj posebno mesto. Že vse od nastanka družbe leta 1954 podpirajo številne umetnike in kulturne dogodke ter s tem ustvarjalnost na različnih področjih, tako v glasbi, gledališču, kot tudi v likovni umetnosti, oblikovanju, arhitekturi in drugih zvrsteh kulturnega ustvarjanja. BTC City Ljubljana je z leti postalo stičišče ustvarjalcev, podpornikov in ljubiteljev ustvarjalnosti, s tem pa je postalo tudi mesto kulture in umetnosti.

 

Dodatne informacije

Sektor za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

 

20 let teatra v BTC Cityju

Foto : Arhiv BTC