Formula AR 2008

V nedeljo 29. junija je na letališču v Slovenj Gradcu izpeljano prvo letošnje tekmovanje Formula Aerobatic Race. Pet odličnih akrobatskih pilotov se je pomerilo pred več kot 8.000 radovednežev. Tekmovala sta dva hrvaška pilota, Ivan Jaklenac in Branimir Ambrekovič in trojica slovenskih pilotov, Matic Škrlec, Tomo Poljanec in Benjamin Ličer.

Za rezultat so šteli štirje preleteni krogi med stebri. Tekmovalni krog so morali pričeti z preletom skozi rdeča vrata v višini stebrov. Nepravilna višina preleta se je kaznovala z dvema sekundama pribitka. Po tem uradnem delu tekmovanja je vsak pilot še nastopil v prostem programu in demonstriral znanje in veščine akrobatskega letenja.

Glede na to, da piloti letijo na konstrukcijsko različnih letalih, je vsak pripravil posebno taktiko tekmovanja. Pred tekmovanjem niso želeli izdati svoje načrte in so se modro izogibali odgovorom na provokativna vprašanja.

Vrstni red nastopa je bil določen z žrebom. Tako je prvi poletel Ivan Jaklenac na lahkem letalu Long EZ. Za njega je to bilo prvo tekmovanje v okviru serije Formula AR. Največ skrbi mu je povzročalo natančno štetje krogov, ki jih mora preleteti med stebri. Da le ne bo odletel kakšnega manj, ali celo kakšnega odveč. To se na srečo ni zgodilo in je z odličnim rezultatom 2 minute 54 sekund zasedel sicer zadnje mesto, toda za četrto uvrščenim je zaostal le nekaj sekund.

Drugi je nastopil Matic Škrlec, stari pilotski maček in izkušen inštruktor letenja. V Formuli AR je tudi on v vlogi novinca. Letel je na atraktivnem, za gledalce morda najzanimivejšem letalu Pitts- S2B – rdeče zelenem dvokrilcu. Štiri kroge je preletel v času 2 minute in 19 sekund in zasedel v končni razvrstitvi tretje mesto.

Kot tretji je nastopil državni prvak v akrobatskem letenju in najboljši akrobatski pilot v Sloveniji Tomo Poljanec na letalu G-202-BTC. Tokrat je le za las zmagal. Velika hitrost letenja pomeni tudi večje sile v zavojih. Te pa večji napor pri obvladovanju letala. Zaradi večjih hitrosti mora pilot narediti večji krog ta pa zahteva tudi več časa. Tukaj se je izkazalo kako je pomembna strategija tekmovanja in natančnost letenja. Tomo Poljanec je štiri kroge preletel v času 1 minute in 50 sekund.

Četrti je poletel Benjamin Ličer na letalu Zlin 526. Dosegel je najboljši čas tekmovanja. Letel je pri manjši hitrosti, ki mu je omogočala izpeljati tudi manjše kroge. To je istočasno pomenilo, da so njegovi tekmovalni krogi hitrejši. Odličen in tako hiter Benjamin na žalost ni bil zadosti natančen. Vstop v prvi tekmovalni krog ni bil v okvirju predpisanega. Prva vrata je preletel previsoko in si tako prisluži kazen pribitka dveh sekund. Prvi krog je preletel v 25 sekundah – za dve sekundi boljše kot prvo uvrščeni Poljanec. Drugi vmesni čas je bil 53 sekunde – za eno boljši kot Poljanec. Tretji čas je imel enak kot njegov edini konkurent Tomo – 1 minuta in 22 sekund in četrti krog je končal z časom 1 minuta in 49 sekund. Če bi le Benjamin prva vrata natančno preletel, bi zmaga bila njegova. Tako je z kaznijo, dveh sekund pribitka, zasedel drugo mesto. Obljublja, da na naslednji dirki, ki bo septembra v Zagrebu, ne bo ponovil napake.

Peti je nastopil hrvaški državni prvak v akrobatskem letenju mladi Branimir Ambrekovič na svojem letalu Technoavia ruske izdelave. Atraktivno letalo zanimive registracije A9- DOG je pritegnilo zanimanje gledalcev. Dosegel je skupen čas 2 minut in 27 sekund in tako zasedel četrto mesto.

Končni rezultati:

1. Tomo Poljanec 1.50 SLO

2. Benjamin Ličer 1.51 SLO

3. Matic Škrlec& 2.19 SLO

4. Branimir Ambrekovič 2.47 CRO

5. Ivan Jaklenac 2.54 CRO

&